Aké prínosy majú ryby pre naše zdravie?
Všetci poznáme tvrdenie, že ryby sú zdravé. Napriek tomu ich však väčšina obyvateľstva konzumuje len príležitostne. Prečo je to tak? Dôvodom môže byť skutočnosť, že tie kvalitné sú zvyčajne drahšie ako si môže veľká časť ľudí dovoliť. Druhým dôvodom je dostupnosť rýb. Na Slovensku je menšia dostupnosť kvalitných rýb ako v prímorských krajinách, kde ich môžete objaviť na každom kroku. Často nás odradia aj kosti, ktoré sa v nich nachádzajú. V takomto prípade je najlepšie si vyberať také, ktoré obsahujú veľké kosti, ktoré je jednoduché vybrať. Pre niektorých z nás môže byť problémom aj príprava rýb. Sme zvyknutí na to, že zvyčajne sa vyprážajú, avšak to nie je vhodný spôsob prípravy. Uprednostnite radšej varenie, dusenie alebo pečenie. Ryby sú jednoduché na prípravu, často ich stačí iba posypať tými správnymi koreninami, pokvapkať trochou olivového oleja a skvelé jedlo je pripravené.
Prečo by sme ich teda mali jesť viac? Dôvodov je hneď niekoľko.
Sú ľahko stráviteľné– rybu zvyčajne strávime po 2 alebo 3 hodinách.
Obsahujú veľké množstvo omega 3 mastných kyselín– omega 3 mastné kyseliny sú dôležité pre správnu činnosť nášho mozgu. Pomáhajú nám zlepšovať pamäť a koncentráciu, a tiež pomáhajú bojovať proti depresiám. Prispievajú k tomu, aby bolo naše srdce zdravé, znižujú krvný tlak a redukujú riziko infarktu.
Majú nízky obsah tuku– z morských rýb obsahujú najmenej tukov napríklad losos a treska. Zo sladkovodných majú najmenej tuku ostriež a zubáč. To však neznamená, že ostatné druhy konzumovať nemôžeme. Pri príprave sa však pokúste zbaviť všetkého viditeľného tuku, ktorý sa tam nachádza.
Znižujú hladinu cholesterolu v krvi– ak trpíte vysokým cholesterolom, lekár Vám určite odporučí pravidelnú konzumáciu rýb.
Prevencia proti chorobám– vďaka vysokému množstvu omega 3 mastných kyselín pomáhajú bojovať proti ochoreniam srdca. Obsah vitamínu A a D ich predurčuje na boj proti rakovine čriev. Vďaka nízkemu obsahu tuku sú vhodné aj pri obezite.
Zdroj vitamínov a minerálnych látok– obsahujú vitamín D, vitamín A, selén, jód, železo, vápnik, horčík, draslík nasýtené aj nenasýtené omega 3 mastné kyseliny.
Treba si však dať pozor aj pri ich výbere. Preferujte tie z chladiaceho boxu pred tými z mraziaceho, pretože obsahujú väčšie množstvo zdraviu prospešných látok.