Uvarte si vlastné pivo
Pivo má naozaj dlhú históriu. Spomína sa už Epose o Gilgamešovi. Táto báseň vznikla pred 3900 rokmi. Na Slovensku sa pivo začalo vyrábať koncom 13. storočia. Najstarším pivovarom u nás je značka Steiger. Pivo nie je len alkoholický nápoj, ktorá vám zdvihne náladu a zaženie smäd. Obsahuje aj veľa vitamínov, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Ak sa vám nechce pivo kupovať v obchode, alebo chodiť po krčmách, môžete si ho uvariť sami doma.
Nielenže vám takto pripravené pivo bude chutiť, ale vás polliter vyjde len zhruba na 50 centov. Odborníci na pivo schvaľujú takúto výrobu. Veď v posledných rokoch pribudlo mnoho domácich pivovarov, ktoré vyrábajú pivo vynikajúcej chuti. V prípade, že sa vám varenie moku zapáči, môžete sa zúčastniť aj mnohých medzinárodných súťaží domácich pivovarníkov a pochváliť sa tak svojim nápojom v šírom svete. Slovenské zákony vás vo výrobe tohto nápoja nijako neobmedzujú, keďže množstvo vyrobeného piva v domácom prostredí nie je limitovaná zákonom.
Najjednoduchší spôsob výroby piva je pri využití koncentrátu kúpeného v obchode. Budete potrebovať aj pivovarnícku súpravu, ktorú nájdete na internete za cenu začínajúcu na 30 €. Ako prvé si dobre vydezinfikujte celú súpravu.
Pripravte si kvasnú nádobu, v ktorej zmiešate kúpený koncentrát a prevarenú vodu z vodovodu. Pomer je uvedený na obale koncentrátu. Do zmesi pridáte kilogram maltózy, alebo dextrózy a všetko dobre premiešate. Ako posledné pridajte kvasnice, ktoré ste pred tým nechali odstáť vo vode. Nádobu dobre zatvorte a uložte ju na tmavom mieste s teplotou okolo 20 stupňov. Po dvoch týždňoch stočte tekutinu do fliaš, v ktorých máte jednu odmerku maltózy. Pivo sa vo fľašiach dokvasí. Fľaše dobre uzavrite a nechajte ich na tmavom mieste ďalšie 3 týždne. Potom vás už čaká len ochutnávka a dobrý pocit z vlastnoručne vyrobeného piva. Z jedného koncentrátu vyrobíte približne 20 litrov piva.